Vill du gå ett helt instruktörsprogram inom belöningsbaserad hästträning eller söker du enstaka fortbildningskurser för instruktörer? Välkommen hit!

 

Programmet består av 6 olika kursmoduler samt en omfattande praktisk träningsdel som löper över ett år parallellt med kursmodulerna. För att bli godkänd på programmet så krävs att du genomfört och blivit godkänd på alla praktiska uppgifter i träningsdelen samt deltagit i kursmodulerna. Du anmäler dig till varje modul för sig vilket innebär att det även går fint att gå modulerna separat som fortbildning för dig som inte är intresserad av det hela programmet.

 

Kursmoduler

Modulerna kan man gå både som del i programmet eller som fristående fortbildning. De blir intensiva och kommer att ha omfattningen av en utökad helgkurs. Ett par av dem hålls i Stockholm medan övriga hålls helt på distans. Man anmäler sig till varje modul för sig. De som även deltar i den praktiska träningsdelen har garanterad plats.

 • Sömlösa pass (Eva)
 • Cross over-ekipaget (Carolina)
 • Belöningsbaserad hästträning: historia, kontext och omvärld. (Flera lärare)
 • Hanteringsträning (Eva)
 • Beteendeanalys (Eva och Carolina)
 • Den tvåbenta delen av ekipaget. Att tänka R+ i coachningen (Flera lärare)

 

Praktisk träning

Den egna praktiska träningen som man gör parallellt med kursmodulerna består både av träningstekniksuppgifter som utförs med egen häst men även några uppgifter där man får prova att undervisa andra. Denna praktiska del ges över ett års tid och innehåller ca 25 uppgifter som man filmar och får coachning på helt på distans. För att bli godkänd på den praktiska delen så är förståelse och förmåga att analysera sina träningspass viktigare än att det praktiska utförandet är felfritt. Lärare på den här delen är Carolina Fransson*.

*Detta är ingen ridtränarutbildning men för dig som har ett särskilt intresse av belöningsbaserad ridning och ridlikt arbete från marken så finns möjlighet att få vissa delar av coachningen på den praktiska delen av Angelica Hesselius istället. Även en extra påbyggnad helt inriktad på ridning planeras efter programmet om intresset för detta är tillräckligt stort. 

Förkunskaper

Både kursmodulerna och den praktiska delen förutsätter att du har goda grundkunskaper i belöningsbaserad träning. Du har tränat några år och har troligen erfarenhet av att träna belöningsbaserat med mer än en individ (du har kanske till och med erfarenhet av att träna även med andra djurarter). Hästen som du gör den praktiska delen tillsammans med behöver vara lugn och tillfreds i träningspassen samt ha en ordentlig repertoar med belöningsbaserat tränade beteenden. Både du och hästen måste med andra ord vara väl igenom ”cross-over-fasen” för att du ska kunna tillgodogöra dig innehållet på programmet.

Träningsinriktning

Belöningsbaserad träning kan se lite olika ut beroende på vilken ”träningsdialekt” man har och det är viktigt att du som kursdeltagare trivs med just vårt sätt att träna och lära ut belöningsbaserad träning. Läs mer under vår inriktning. Du är välkommen att kontakta oss om du vill veta mer om detta.

Instruktörer

Huvudansvarig för programmet är Carolina Fransson som har en beteendevetenskaplig utbildningsbakgrund samt 15 års erfarenhet av att arbeta som belöningsbaserad instruktör med hästinriktning. Flera av kursmodulerna kommer att hållas av djurtränaren och beteendeanalytikern Eva Bertilsson som är en mycket uppskattad och anlitad lärare och föreläsare såväl här i Sverige som internationellt. Vid ett par av modulerna kommer även inbjudna lärare att dyka upp för att undervisa inom sina specialområden.

Mer information och anmälan

Den 13 juni 2021 kl 20 hålls ett informationsmöte där vi presenterar ytterligare detaljer om programmet och svarar på frågor. Då öppnar även anmälan till den första modulen samt den praktiska träningsdelen av programmet. Kursstart för den första modulen är den 16 augusti.

E-postlista

Skriv ditt namn och e-postadress här nedan så skickar vi fortlöpande all ny information om programmet samt länken till informationsmötet (som självklart är gratis).

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Eventuellt meddelande