I vårt kalendarium är kurserna nivådeklarerade genom att vi markerat dem med nedanstående färger (jämför med skidbackarnas färgmarkeringar). Vi har även privatundervisning på alla nivåer.


1 Introduktionsnivå

Börja med att gå en kurs eller föreläsning utan din egen häst där du själv får en introduktion till vad belöningsbaserad träning är. Om du har möjlighet så rekommenderar vi varmt att du även tar några lektioner med en häst som redan tränas belöningsbaserat. På det sättet kan du känna dig för om du vill lära dig belöningsbaserad träning innan du bestämmer dig för om du vill introducera din egen häst.

Förkunskaper: Inga

Det här lär du dig:

  • Du får en översiktlig bild om hur den belöningsbaserade träningsprocessen går till från övningsidé till färdiga moment.
  • Du lär dig även lite grundläggande inlärningsteori för att förstå vad träningen baseras på.

2 Grundnivå

För dig som bestämt dig för att börja träna belöningsbaserat med din egen häst så har vi kurser för att hjälpa er att lägga en bra grund tillsammans. Vi rekommenderar även att du fyller på din egen “verktygslåda” med grundläggande belöningsbaserade träningstekniker som kan göra stor skillnad i hur väl du lyckas med träningen.  

Förkunskaper: Tillräcklig förståelse för vad belöningsbaserad träning är för att veta att du vill introducera din häst till träningen och lägga tid på att utveckla den egna träningstekniken.

Det här lär du dig:

  • Hur du förbereder din häst till träningen genom att skapa en bra träningsstruktur
  • Hur du bygger upp en bra grundrepertoar av övningar för din häst – Grundfärdigheter som du sedan kan basera den kommande träningen på.
  • Koncept som t.ex. kriteriesättning, belöningsplacering, durationskriterier, signalsättning, beteendekedjor- och sekvenser.

3 Fortsättningsnivå

Här hittar du bl.a. temakurser som inriktar sig på olika tillämpade områden som du är intresserad av, t.ex. vardagshantering eller ridning. Vi har även träningsteknikkurser på fortsättningsnivå, föreläsningar om det belöningsbaserade förhållningssättet samt teorikurser för att lära dig mer om den vetenskapliga grund som din träning bygger på.

 

Förkunskaper: Du har, med någon häst, tränat flera beteenden belöningsbaserat från början ända fram till flytnivå och satt dem på signal. Om du har med din häst på kurs så bör han/hon vara väl förtrogen med träningsstrukturen och gilla sina träningspass samt lugnt kunna pausa i träningen. Hästen bör också ha en beteenderepertoar av ett antal grundövningar som lärts in belöningsbaserat.

Det här lär du dig:

  • Det beror helt på vilken inriktning du väljer. Kursmål anges för varje enskild kurs.

4 Avancerad nivå

För den mer erfarne belöningsbaserade tränaren finns både tillämpade kurser, ingående teorifördjupningar samt ett instruktörsprogram under utveckling.

Förkunskaper: Du har flera års erfarenhet av belöningsbaserad hästträning och har troligen en vardag med dina hästar som helt genomsyras av detta förhållningssätt. Du har även goda teoretiska kunskaper inom området. Kanske har du även börjat instruera andra.