Vad är belöningsbaserad träning?

Att träna belöningsbaserat handlar om hur man tränar, inte vad man tränar på. Allt som du vill göra med din häst kan du göra på ett belöningsbaserat sätt, oavsett om det handlar om t.ex. ridning, körning, frihetsdressyr och trickträning, “vardagshantering” eller rent umgänge.

Att träna belöningsbaserat är ett sätt att kommunicera med sin häst på som bygger på positiv förstärkning och på att förstärka rätt istället för att korrigera fel. Det handlar om att observera hästens små beteendesteg i rätt riktning för att kunna uppmuntra dem – Det ska vara roligt och lätt att göra rätt!

Belöningsbaserad träning tar sitt avstamp i förståelsen för beteendeanalys, så vi undervisar både i den teoretiska grunden för träningen och i de praktiska tillämpningarna och träningstekniken. Vi på OHR+ lägger också väldigt stor vikt vid hästens möjlighet till egenkontroll över sin situation. Inte minst i samband med sådant som hästen kan känna rädsla inför. Vårt mål är att skapa trygga och träningsmotiverade hästar. Det handlar minst lika mycket om relation som om prestation, så egentligen kanske det skulle vara mer korrekt att prata om belöningsbaserat förhållningssätt än om belöningsbaserad träning!

Vår belöningsbaserade undervisning

Vi försöker ha ett så stort undervisningsutbud inom belöningsbaserad träning så att vi ska vara rätt plats för dig, oavsett om du bara är lite nyfiken på vad det är, om du vill ha kom-igång-hjälp med din häst eller om du verkligen vill lära dig att träna belöningsbaserat.

 

Vi har belöningsbaserad undervisning på alla nivåer

Förslag på en kursväg för dig som vill börja med belöningsbaserad träning